Bogactwo morza na Twoim stole

Produkcja Callipo zdominowana jest przez gatunek tuńczyka zółtopłetwego (Thunnus albacares,  Yellowfin tuna).  Ta odmiana powszechnie ceniona jest za niskaloryczne, lekko różowe mięso o zwartej strukturze.  Tuńczyk zółtopłetwy osiąga masę 70-80 kg (zazwyczaj masa złowionych sztuk jest mniejsza). Callipo jako jedna z nielicznych firm przetwarzających tuńczyka deklaruje użycie surowca złowionego w systemie FADS poniżej 25% (planuje zredukować je do zera) Oznacza to połowy odbywają się zgodnie z zasadami  “Dolphin Safe” w trosce o harmonię ekosystemu. Callipo wprowadziło bardzo efektywny system identyfikacjii produktu, który umożliwia kompleksowe prześledzenie drogi jaką przechodzi produkt: od połowu surowców, przez proces produkcji i pakowania, aż do sprzedaży do sklepów i zakupu przez konsumenta.

Pasja do najwyższej jakości - proces produkcyjny

Callipo przez lata umocnia swój wizerunek nowoczesnej i efektywnej firmy, która stale dąży do doskonalenia procesów produkcji i jakości produktów, przy jednoczesnym zachowaniu tradycji rzemieślniczych metod. Od razu po złowieniu tuńczyk jest zamrożony już na na pokładzie statku w solance lub w chłodni powietrza i transportowany do zakładu produkcyjnego we Włoszech (Maierato (VV)). Następnie ryby są rozmrożone, oczyszczone, pocięte na kawałki, przemyte dużą ilością wody,  gotowane na parze i próżniowo schłodzone.

Potem filety z tuńczyka przechodzą etap szczegółowego czyszczenia i podziału na elementy w zależności od wielkości i jakości. Kolejnym etapem jest cięcie i porcjowanie tuńczyków - jest jest to bardzo ważny element procesu produkcji, który gwarantuje wysoką jakość gotowego produktu np. do produkcji filetów w słoikach używa się ok 50% przygotowanych kawałków. Tuńczyk jest następnie pakowany: ręcznie w szklanych słoikach lub automatycznie w puszkach metalowych przy zachowaniu najbardziej restrykcyjnych norm dotyczących bezpieczeństwa żywności. Kolejne fazy to dodanie soli, napełnienie oliwą (lub wodą) zamknięcie pokrywy, mycie słoików i puszek oraz sterylizacja w autoklawach parowych. Ostatni etap to dojrzewanie.  Jest to długotrwały, kilkumiesięczny proces, w ściśle kontrolowanych warunkach, pozwalający cieszyć się charakterystycznym aromatem podczas konsumpcji.

100-letnia tradycja Callipo

—Założona przez Giacinto Callipo w 1913 r.  firma Callipo Conserve Alimentari SpA stała się pierwszym producentem w Kalabrii, i jednym z pierwszych we Włoszech, który przetwarza najbardziej docenianego śródziemnomorskiego tuńczyka. ——Siedziba firmy znajduje się w Pizzo, małej miejscowości położonej w Zatoce Sant'Eufemia z tradycjami związanymi z połowami tuńczyka. Callipo rozpoczęło od przetwarzania świeżego tuńczyka złowionego przez lokalnych rybaków wiosną i latem, co pozwalało się cieszyć jego wybornym smakiem o każdej porze roku.  W ciągu ostatnich lat firma Callipo rozpoczęła stały import tuńczyka łowionego w Oceanie Indyjskim, przez co fabryka zmieniła zmieniła swój przetwórczy charakter na całoroczny . Dziś fabryki Callipo zatrudniają ponad 200 pracowników, zajmują powierzchnię 34.000 m2, z których 9000 m2 zajmują zaawansowane technologicznie maszyny i urządzenia, które pozwalają na nowoczesne i wydajne przetwarzanie produktów.