Bułeczki panini z wiosennym farszem tuńczykowym

Składniki na 4 osoby:

  • 4 okrągłe duże bułki 
  • 2 kromki chleba
  • 1 ogórek
  • 6 małych pomidorów
  • 3 rzodkiewki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 50 g ugotowanej zielonej fasolki szparagowej
  • 3 puszki tuńczyka w oliwie z oliwek 80 g Callipo
  • oliwa z oliwek extra vergine Olitalia Delikatna
  • ocet winny czerwony Ponti
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Posiekaj drobno ząbek czosnku i wymieszaj z 3 łyżkami oliwy z oliwek, solą i pieprzem. Posmaruj 2 kromki chleba oliwą z czosnkiem i umieść w średnio rozgrzanym piekarniku na 10 minut w celu przygotowania grzanek. Pokrój pomidory, ogórek i rzodkiewki w kostkę. Dodaj zgrillowaną paprykę i fasolkę również pokrojone w kostki. Wymieszaj wszystkie warzywa z 3 łyżkami oliwy z oliwek, 2 łyżkami octu winnego, solą i pieprzem. Dodaj osączonego tuńczyka i delikatnie wymieszaj. Przygotowane grzanki pokrój w kostkę i dodaj do warzyw z tuńczykiem. Odkrój górną część (mniejszą niż połowa), wyjmij miękki środek i napełnij powstałe miseczki przygotowanym farszem. Udekoruj panini świeżymi ziołami.

Użyte produkty

Tuńczyk w oliwie z oliwek w kawałku 3x80 
Więcej
Ocet winny czerwony
Więcej