Makaron nie tuczy

Porcja 50g dostarcza 10% dziennego zapotrzebowania w żelazo, a w 100g zawiera się ok. 90 mikrogramów selenu. Innym ważnym atutem żywieniowym makaronu jest minimalna ilość sodu – 1 mg na 100g produktu. 
Makaron jest sprzymierzeńcem wszystkich, który dbają o sylwetkę - 100 g ugotowanego makaronu zawiera tylko 350 kalorii.

Jak stworzyć idealne makaronowe danie - rady De cecco

Sztuka gotowania makaronu  zaczyna się już od wyboru jego formy zanim połączy się z sosem. Sos  powinien wzmocnić i udoskonalić jego smak makaronu a nie uwypuklić jego niedoskonałości. Aby zaserwować perfekcyjne włoskie danie makaronowe należy przestarzegać następujących reguł.

Przede wszystkim, należy zagaotowac wodę w dużym garnku (używając 1l wody na 100g makaronu) Proporcja użycia soli jest równie istotna. Dodajemy ok 10g na każdy litr wody. Kiedy woda zacznie wrzeć, wrzucamy makaron mieszamy i ponownie do prowadzamy do wrzenia. Gotujemy pod przykryciem mieszając od czasu do czasu.

Jeśli chodzi o czas gotowania, De cecco radzi aby przestrzegać czasu podanego na opakowaniu, ale tuż przed jego koncem można wyjąć jeden makaron i przciąć go widelcem. Jeśli w przekroju zauważymy biały punkt – ozanacza że  potrzebne jest jeszcze kilka miut gotowania. Jeśli przekrój będzie jednolity – makaron można już odsączyć.  Przed odlaniem specjaliści z De cecco radzą dodać szklankę zimnej wody, aby makaron nie gotował się w momencie odlewania. Wody, w której gotujemy makaron można użyć do rozcieńczenia sosu (zwłaszcza na bazie śmietany czy sera). 

I nadchodzi pora na spotkanie makaronu z sosem ... A finalny werdykt zależy już od smakosza włoskiej kuchni...

Makaron z form z bronzu

Czy wiesz czemu makaron De Cecco zawdzięcza swój wyjątkowy smak i wysoką jakość? Otóż jest on wytwarzany przy użyciu foremek z brązu, które nadają mu charakterystyczną, chropowatą powierzchnię, dzięki której makaron lepiej łączy się z sosem. Natomiast unikalny proces suszenia w niskich temperaturach pozwala zachować mu wszystkie wartości odżywcze, smakowe i kolorystyczne po ugotowaniu!

Nowe formy jajeczne makaronów De Cecco

17.01.2014

Niestandardowe kształty makaronu najwyższej jakości już teraz dostępne w Polsce

Wiecej

Duże muszle De Cecco w nowej odsłonie

09.09.2013

Informujemy, że stopniowo do sprzedaży będą wprowadzane Duże Muszle De Cecco w nowym opakowaniu. Dotychczasowy kartonik zastąpi sztywna foliowa...

Wiecej