Zapiekany seler z anchois

SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB

  • 10 filetów anchois w oleju słonecznikowym
  • 1 seler naciowy
  • 1 szklanka bułki tartej
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • masło
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Clean the celery from the strings and the hardest parts, cut it into pieces, boil it for 10-15 minutes in salted boiling water. Drain it very well. Toast the breadcrumbs in a non-stick pan with 2 tablespoons of oil. Sauté the celery in a pan with 3 tablespoons of oil and half of the chopped anchovy fillets. Butter a baking dish. Arrange the celery in layers sprinkling each layer with the breadcrumbs. Garnish the surface with the remaining anchovy fillets and a few flakes of butter. Grate in the oven at 200 ° for about 20 minutes.
Oczyść seler grubych włókien i najtwardszych części, pokrój na kawałki, gotuj przez 10-15 minut w osolonej wrzącej wodzie. Odcedź dokładnie. Upraż bułkę tartą na patelni na 2 łyżkach oliwy z oliwek. Podsmaż seler na patelni z 3 łyżkami oliwy z oliwek i połową posiekanych filetów anchois. Posmaruj naczynie do pieczenia. Ułóż seler naciowy warstwami, posypując każdą warstwę bułką tartą. Ułóżna powierzchni pozostałe filety anchois i kilka płatkiów masła. Zapiecz w piekarniku w 200 ° przez około 20 minut.