Bazylia - królowa wśród ziół

Basil (Basilico) to gwiazda w kuchni włoskiej gównie za sprawą Caprese (mozzarella, pomidor, bazylia) i oczywiście przez Pesto. We Włoszech głównie dwa rodzaj są używane: Genovese i Napoletano. Pierwszy jest silny w smaku, drugi nieco łagodniejszy.

Nazwa bazylii pochodzi od greckiego słowa basileus, co oznacza króla lub królewski. Bazylia pochodzi z Indii, gdzie jest uznawana jest za święte ziele. Ale także w innych krajach, ma specjalne znaczenie. We Włoszech jest wiele legend, które przypisuje bazylii zapewnienie szczęścia w miłości. W Rumunii, gdy mężczyzna wręczył kobiecie gałązkę bazylii, oznaczało to zaręczyny. Na Haiti, zioło to jest atrybutem miłości bogini Erzulie. 

Poza tym, że bazylia ma działanie lecznicze (np. gorączka i skurcze), to ma szczególnie szerokie zastosowanie w kuchni. Można zmieszać ją z oliwą lub posiekać i dodać do potrawy. Uwieńczyć przygotowywanie sosu lub posypać gotową sałatkę. Smak bazylii łączy dobrze z czosnkiem i pomidorami. Jej intensywny aromat na dłużej zachowuje pesto alla genovese Grand'Italia.

Parmigiano Reggiano czy Grana Padano?

To dwa pyszne, prawdziwie włoskie sery, które wyglądają niemal identycznie, ale nie smakują tak samo. Jak wybrać ten najlepszy. Jeden bardziej pasuje do serwowania na desce i kosztowania w gronie przyjaciół, podczas gdy drugi jest idealny jako składnik potraw.

Parmigiano Reggiano  świetnie pasuje jako przekąska do kieliszka czerwonego wina. Wspaniale również komponuje się w klasycznych potrawach, takich jak carpaccio. Z kolei Grana Padano jest łagodniejszy smaku, dzięki czemu jest idealny do stosowania w podczas przygotowywania potraw. Używamy go do sosu Carbonara a także przy produkcji pesto.

Ciekawostką jest fakt, że ser może być nazwany Parmigiano Reggiano, jeśli jest produkowany w prowincjach Parma, regionie  Emilia, Modenie, Mantua i Bolonii.

Jak cieszyć się wybornym smakiem pesto nieco dłużej

Gdy nie zużyjemy całego opakowania pesto do przygotowania ulubionego makaronu, możemy zachować świeżość, gdy na wierzchnią warstwę wlejemy odrobinę oliwy i przechowamy go w lodówce.

Focaccia z tuńczykiem

21.04.2017

aromatyczny włoski klasyk

Wiecej

Pavlova z owocami, mascarpone i konfiturą malinową Schwartau Extra

31.03.2017

Wypróbuj ją na przyjęcie, święta lub po prostu do kawy

Wiecej

Zakręcona pizza

30.03.2017

ulubiony klasyk w nietuzinkowym wydaniu ...

Wiecej

Słoneczna Italia

17.02.2017

sałatkowy rarytas dla wielbicieli włoskich smaków

Wiecej

Klasyka tuńczyka

17.02.2017

tuńczyk w towarzystwie kolorowych warzyw...

Wiecej

Sałatka z chorizo i pomarańczami

06.12.2016

Aromatyczna sałatka z hiszpańską nutą ...

Wiecej

Nowe formy bezglutenowe

15.11.2016

uczuleni na gluten mogą cieszyć się wybornymi makaronowymi daniami

Wiecej

Polędwica w winie podana na płatach lasagne

12.09.2016

Oryginalnie podany klasyk...

Wiecej

Cukinia faszerowana mięsem

12.09.2016

aromatyczne zapiekane danie...

Wiecej

Pulpety z tuńczyka i kaszy jaglanej z makaronem z cukinii

26.07.2016

bezmięsne bogactwo smaków ...

Wiecej

Pstrąg łososiowy na karczochach

21.07.2016

rybne danie dla wielbicieli włoskich smaków ...

Wiecej

Lekki deser z dżemem jagodowym

28.06.2016

Wypróbuj przepis idealny na upalne dni

Wiecej