Bazylia - królowa wśród ziół

Basil (Basilico) to gwiazda w kuchni włoskiej gównie za sprawą Caprese (mozzarella, pomidor, bazylia) i oczywiście przez Pesto. We Włoszech głównie dwa rodzaj są używane: Genovese i Napoletano. Pierwszy jest silny w smaku, drugi nieco łagodniejszy.

Nazwa bazylii pochodzi od greckiego słowa basileus, co oznacza króla lub królewski. Bazylia pochodzi z Indii, gdzie jest uznawana jest za święte ziele. Ale także w innych krajach, ma specjalne znaczenie. We Włoszech jest wiele legend, które przypisuje bazylii zapewnienie szczęścia w miłości. W Rumunii, gdy mężczyzna wręczył kobiecie gałązkę bazylii, oznaczało to zaręczyny. Na Haiti, zioło to jest atrybutem miłości bogini Erzulie. 

Poza tym, że bazylia ma działanie lecznicze (np. gorączka i skurcze), to ma szczególnie szerokie zastosowanie w kuchni. Można zmieszać ją z oliwą lub posiekać i dodać do potrawy. Uwieńczyć przygotowywanie sosu lub posypać gotową sałatkę. Smak bazylii łączy dobrze z czosnkiem i pomidorami. Jej intensywny aromat na dłużej zachowuje pesto alla genovese Grand'Italia.

Parmigiano Reggiano czy Grana Padano?

To dwa pyszne, prawdziwie włoskie sery, które wyglądają niemal identycznie, ale nie smakują tak samo. Jak wybrać ten najlepszy. Jeden bardziej pasuje do serwowania na desce i kosztowania w gronie przyjaciół, podczas gdy drugi jest idealny jako składnik potraw.

Parmigiano Reggiano  świetnie pasuje jako przekąska do kieliszka czerwonego wina. Wspaniale również komponuje się w klasycznych potrawach, takich jak carpaccio. Z kolei Grana Padano jest łagodniejszy smaku, dzięki czemu jest idealny do stosowania w podczas przygotowywania potraw. Używamy go do sosu Carbonara a także przy produkcji pesto.

Ciekawostką jest fakt, że ser może być nazwany Parmigiano Reggiano, jeśli jest produkowany w prowincjach Parma, regionie  Emilia, Modenie, Mantua i Bolonii.

Jak cieszyć się wybornym smakiem pesto nieco dłużej

Gdy nie zużyjemy całego opakowania pesto do przygotowania ulubionego makaronu, możemy zachować świeżość, gdy na wierzchnią warstwę wlejemy odrobinę oliwy i przechowamy go w lodówce.