Duże muszle nadziewane sosem z owoców morza

Składniki dla 4 osób:

  • 700 ml przercieru pomidorowego Valfrutta
  • 300 g makaronu Duże Muszle De Cecco
  • 300 g filetów z dorsza
  • 300 g krewetek tygrysich
  • bakłażan
  • pół białej cebulii
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • łyżka oliwy z oliwek Extra Vergine Olitalia
  • łyżka oleju ryżowego Olitalia
  • pietruszka, sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Na oleju ryżowym podsmaż aż do zarumienienia posiekaną cebulę. Dodaj drobno pokrojonego w kostkę bakłażana i duś przez 5 minut na małym ogniu. Następnie wlej przecier pomidorowy Valfrutta oraz wino i gotuj przez 10 minut. Dodaj pokrojone w kostkę krewetki i rybę. Całość dopraw solą i pieprzem i gotuj przez następne 3 minuty. W międzyczasie ugotuj makaron De Cecco al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany makaron przepłucz zimną wodą i dodaj do niego łyżkę oliwy z oliwek Olitalia Extra Vergine.  Wewnątrz każdej muszli umieść przygotowany farsz. Tak przygotowane danie umieść w żaroodpornym naczyniu i podpiecz w temperaturze 150 stopni przez 5 minut. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki. Smacznego!

Użyte produkty

Olej ryżowy 1 000 ml
Więcej
Oliwa z oliwek Extra Vergine 750 ml
Więcej
Duże Muszle - Conchiglioni Rigati nr 126
Więcej