Kasza jęczmienna z małżami

Składniki dla 4 osób:

  • 500 g kaszy jęczmiennej
  • 1 kg świeżych małży
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g bazylii
  • 30 g pietruszki
  • mała marchewka
  • pieprz czarny
  • 1 kieliszek słodkiego białego wina
  • 200 g startego sera pecorino
  • olej ryżowy Olitalia
  • oliwa z oliwek extra virgine Olitalia

Sposób przygotowania:

Podsmaż na patelni w niewielkiej ilości oleju ryżowego Olitalia pokrojony czosnek, posiekane zioła i marchewkę (może być uprzednio starta na tarce z grubymi oczkami). Oczyść i umyj małże, a następnie dopraw je pieprzem. Gotuj małże na dużym ogniu pod przykrywką do momentu aż się otworzą. Wtedy dodaj do nich wino i jeszcze chwilę gotuj. W odrębnym garnku ugotuj kaszę jęczmienną. Wymieszaj w misce kaszę jęczmienną z ugotowanymi małżami i podsmażonymi warzywami. Całość posyp startym serem pecorino oraz skrop paroma kroplami oliwy  extra vergine Olitalia. Udekoruj pietruszką.

Użyte produkty

Olej ryżowy 1 000 ml
Więcej
Oliwa z oliwek Extra Vergine 750 ml
Więcej