Kurczak z oliwkami

Składniki dla 4 osób:

  • 1 kurczak
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • olej z pestek winogron Olitalia
  • 24 zielone oliwki bez pestek Serpis
  • 1 kieliszek brandy
  • 1/2 szklanki sherry
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżeczki soki z cytryn Limmi
  • mięta i pietruszka
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Dobrze oczyszczonego kurczaka dzielimy na 8 kawałków. Następnie smażymy na patelni z odrobiną oleju z pestek winogron Olitalia do momentu aż kurczak się zarumieni. Odstawiamy kurczaka do ostygnięcia. Na tej samej patelni lekko podsmażamy cebulę i pokrojony w paseczki czosnek. Dodajemy brandy i sherry. Gdy cebula osiągnie złotawy kolor i gdy alkohol wyparuje, dodajemy łyżkę mąki i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Dodajemy szklankę wody i wrzucamy kurczaka z powrotem na patelnię, następnie przykrywamy i zostawiamy na kilka minut. Dodajemy oliwki, miętę i pietruszkę, a także sok z cytryny. Patelnię przykrywamy i gotujemy kolejne 10 minut.

Użyte produkty

Olej z pestek winogron 7500 ml
Więcej
Oliwki zielone bez pestek Manzanilla - 
Więcej
Naturalny sok z cytryn sycylijskich
Więcej