Lasagne z karczochami w sosie beszamelowym

Składniki dla 4 osób:

  • 400 g makaronu Lasagne Arrighi
  • sos beszamelowy
  • 200 g karczochów
  • 300 g pomidorków koktajlowych cherry
  • świeża mięta
  • 20 g sera żółtego
  • 2 łyżki oleju ryżowego Olitalia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 saszetka szafranu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy sos beszamelowy i na gorąco mieszamy go z posiekanym serem, szafranem i miętą. Na patelni w niewielkiej ilości oleju ryżowego podsmażamy posiekany czosnek aż do zarumienienia. Dodajemy odsączone pokrojone karczochy i smażymy doprawiając solą i pieprzem. Do żaroodpornego naczynia wlamy część sosu beszamelowego, następnie układamy  makaron i karczochy. Tworzymy takie 3 warstwy i kończąc sosem, a następnie układamy pomidorki cherry do dekoracji. Całość przykrywamy i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Gotowe danie dekorujeme listkami mięty!

Użyte produkty

Olej ryżowy 1 000 ml
Więcej
Lasagne
Więcej