Lazania szpinakowa

Składniki dla 6 osób:
- 200 g makaronu Arrighi Lasagne szpinakowe
- 2 puszki krojonych pomidorów z ziołami Valfrutta
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- czarne oliwki bez pestek Serpis (ilość wedle uznania)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z wytłoczyn Olitalia Sansa
- sos beszamelowy (wedle uznania)
- przyprawy: sól, pieprz, zioła
- ser żółty
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Na oliwie podsmażamy czosnek i cebulę, dodajemy mięso mielone oraz natkę pietruszki, krojone pomidory z puszki i oliwki. Całość mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy sos beszamelowy. A na nim układamy warstwę makaronu i mięsa. Smarujemy sosem beszamelowym. Kończymy warstwą sera, aby poszczególne warstwy były ze sobą sklejone. (Możemy zrezygnować z sosu beszamelowego jeśli preferujemy mniej kaloryczną wersję). Układamy drugą i trzecią warstwę. Ostania warstwa makaronu musi być przykryta sosem i serem. Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180oC. przez 20 – 30 minut. Smacznego!