Lazania szpinakowa

Składniki dla 6 osób:

  • 200 g makaronu Arrighi Lasagne szpinakowe
  • 2 puszki krojonych pomidorów z ziołami Valfrutta
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • czarne oliwki bez pestek Serpis (ilość wedle uznania)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z wytłoczyn Olitalia Sansa
  • sos beszamelowy (wedle uznania)
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła
  • ser żółty
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Na oliwie podsmażamy czosnek i cebulę, dodajemy mięso mielone oraz natkę pietruszki, krojone pomidory z puszki i oliwki. Całość mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy sos beszamelowy. A na nim układamy warstwę makaronu i mięsa. Smarujemy sosem beszamelowym. Kończymy warstwą sera, aby poszczególne warstwy były ze sobą sklejone. (Możemy zrezygnować z sosu beszamelowego jeśli preferujemy mniej kaloryczną wersję). Układamy drugą i trzecią warstwę. Ostania warstwa makaronu musi być przykryta sosem i serem. Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180oC. przez 20 – 30 minut. Smacznego!

Użyte produkty

Lasagne szpinakowe
Więcej
Oliwa z wytłoczyn z oliwek 500 ml
Więcej
Krojone pomidory z ziołami
Więcej