Kokardki z tuńczykiem i karczochami

Składniki dla 4 osób:

  • 320 g makaronu kokardki Arrighi
  • tuńczyk w sosie własnym 160 g
  • słoik karczochów krojonych Ponti 280g
  • ząbek czosnku
  • pół kieliszka białego wina
  • 50 g tartego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek extra vergine Olitalia

Sposób przygotowania:

Pokrój odsączone karczochy na cienkie plasterki. Zeszklij na oliwie z oliwek drobno posiekany czosnek i dodaj do niego karczochy. Wlej wino i odrobinę wody, dodaj starty parmezan. Pozostaw na średnim ogniu przez 5 minut mieszając od czasu do czasu. Na końcu dodaj odsączonego tuńczyka, wymieszaj delikatnie doprawiając solą i pieprzem. Wymieszaj z ugotowanym al dente makaronem. Serwuj posypane parmezanem. 

Użyte produkty

Kokardki - Farfalle nr 58
Więcej