Cukinia faszerowana mięsem

Składniki (4 porcje):

  • 2 średnie cukinie
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 słoik pomidorów suszonych marki Ponti
  • 1 słoiczek kaparów marki Pont
  • 1 duża szalotka
  • garść pomidorów koktajlowych
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 50 g mozzarelli
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki świeżego rozmarynu (drobno pokrojone)

Wykonanie:

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Olej rozgrzej i zeszklij szalotkę. Dodaj na patelnię mięso i smaż do lekkiego zarumienienia. Pomidory suszone osącz z oleju. Pokrój je w drobną kostkę i dodaj na patelnię. Kapary osącz z zalewy i dodaj na patelnię wraz z koncentratem. Całość wymieszaj, dodaj rozmaryn i smaż chwilkę. Dopraw solą i pieprzem. Cukinie umyj, przekrój na pół i wydrąż środek (przy pomocy łyżki). W wydrążenie przełóż farsz. Cukinie przełóż do foremki do zapiekania. Pomidorki poprzekrawaj ułóż po kilka na cukiniach. Resztę ułóż między cukiniami. Mozzarellę pokrój ułóż na cukiniach. Piekarnik nagrzej do 200°C i piecz cukinię przez ok. 20 minut. Cukinia powinna być lekko chrupiąca.

Użyte produkty

Kapary w occie winnym 95 g
Więcej
Pomidory suszone na słońcu w oleju
Więcej