Duszona cielęcina po kreolsku

Składniki na 5 porcji:

 

  • 1 kg cielęciny ( filet) 
  • 2 gałązki rozmarynu oddział rozmarynu
  • 100 g szparagów ( poza sezonem mogą być ze słoika)
  • 200 g krojonych pieczarek
  • 1 marchewka
  • 700g przecieru pomidorowego Valfrutta 
  • 100 ml białego wina
  • szafran do smaku
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
  • sól i pieprz

Pokrój cielęcinę w medaliony i natrzyj świeżo zmielonym pieprzem i rozmarynem. Podsmaż je na oliwie z oliwek,  dodaj posiekany czosnek. Następnie pokrojoną w kostkę marchew i pieczarki. Po chwili dodaj wino i pozwól mu odparować. Następnie dodaj przecier pomidorowy  i szafran rozpuszczony w małej ilości wody. Gotuj przez następne 20 minut, dopraw solą i pieprzem. Na końcu dodaj przepołowione wzdłuż szparagi i gotuj przez następne 3 minuty. Podawaj udekorowane szparagami.