Duszona wołowina w sosie

Składniki dla 4 osób:

  • opakowanie pomidorów bez skórek Valfrutta
  • 600 g wołowiny do duszenia
  • 12 czarnych oliwek
  • 1 marchewka
  • 1 seler naciowy
  • 1 cebula
  • 1 szklanka białego wina
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka kaparów
  • oliwa z oliwek, sól i pieprz

Umieść mięso kawałku w winie (na czas przygotowania pozostałych składników) W dużym garnku zeszklij na oliwie z oliwek seler naciowy, marchewkę i cebulę pokrojone w niewielką kostkę. Wyjmij z wina mięso i dodaj do warzyw. Obsmaż je ze wszystkich stron i dodaj wino z marynaty. Dodaj pokrojone pomidory, oliwki, liść laurowy, kapary sól i pieprz. Duś pod przykryciem na mniejszym ogniu ponad godzinę. Podawaj w plastrach polaną sosem.