Grillowana polędwica wołowa

Składniki dla 2 osób:

 

  • 440 g polędwicy wołowej ( 2 steki)
  • 8 ząbków czosnku (upieczone)
  • świeży rozmaryn
  • 0,5 łyżeczki ziaren pieprzu
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 50 ml śmietany
  • 100 ml sosu pieczeniowego ( demi glace)
  • 1 cebula
  • sos Worcestershire
  • sól i pieprz
  • 15 ml oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
  • 10 ml koniaku
  • 2 łyżki soku/syropu z czarnej porzeczki

Sposób przygotowania:

Przygotuj marynatę z oliwy z oliwek, rozgniecionych ziaren pieprzu, posiekanego rozmarynu i sosu worcestershire i włóż do niej steki na 40 minut.

Przygotuj sos. Na odrobinie oliwy z oliwek zeszklij drobno posiekaną cebulę, dodaj pieczony czosnek ( wyciśnięty przez praskę. Następnie dodaj koniak, syrop porzeczkowy i demi glace. Sos lekko zredukuj, dopraw solą i pieprzem, śmietaną i musztardą francuską.

Następnie grilluj na rozgrzanej patelni grillowej z dwóch stron i podawaj z przygotowanym sos