Polędwica w winie podana na płatach lasagne

Składniki (3 porcje):

  • 1/2 kg polędwicy
  • 2 szklanki wina wytrawnego czerwonego
  • 1/3 op. makaronu lasagne marki Arrighi
  • 1 słoiczek pesto z pomidorów marki Ponti
  • 2 łyżki oliwy czosnkowej marki Olitalia
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu świeżego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 300 g fasolki szparagowej
  • sałata

Mięso oczyść z błonek i tłuszczu. Przełóż do miski, dodaj rozmaryn i wlej wino. Mięso powinno być winem przykryte. Tak przygotowaną polędwicę odstaw na 1 godzinę. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę. Rozgrzej oliwę, dodaj cebulę z czosnkiem i smaż chwilkę, ok. 30 sekund. Mięso osącz z wina i obsmaż ze wszystkich stron. Przelej na patelnię wino wraz z rozmarynem. Duś mięso, często obracając do odparowania wina. Powinno go zostać ok 6 łyżek. Dodaj masło, wyłącz ogień, masło połącz z sosem. Dopraw solą i pieprzem. W międzyczasie ugotuj makaron i fasolkę al dente. Mięso podawaj na fasolce i makaronie, pokrojone w plastry, polane pesto. Do tego przygotuj lekką sałatę skropioną oliwą czosnkową, cytryną i solą.

Użyte produkty

Lasagne
Więcej