Wędzona pierś z kaczki w pomarańczach

Składniki dla 2 osób:

 

  • 2 mniejsze wędzone piersi z kaczki
  • 100 ml Sunquicka Pomarańcza
  • 25 ml oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
  • 3 łyżki soku z cytryny Limmi
  • 3 łyżki octu balsamicznego z Modeny Ponti
  • 10 g szczypiorku
  • 3 pomarańcze
  • 50 g suszonych śliwek
  • 1 cebula (czerwona)
  • 75 g mrożonych czarnych lub/i czerwonych porzeczek
  • 25 ml syropu z czarnej porzeczki
  • łyżka octu winnego czerwonego

Sposób przygotowania:

Przygotuj sos zagotowując porzeczki i z syropem z czerwonej porzeczki i octem winnym. Pozostaw na lekkim ogniu, aż zgęstnieje. Posiekaj bardzo drobno czerwoną cebulę i szczypiorek. Obierz i wyfiletuj pomarańcze, przekrój na mniejsze cząstki. Zmieszaj je ze śliwkami, cebulką, szczypiorkiem oraz sokiem z cytryn Limmi. 

Piersi z kaczki zamarynuj w Sunquicku zmieszanym z oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Pokrój je na cienkie plastry. Podawaj polane sosem porzeczkowym w towarzystwie pomarańczowej sałatki.

 

 

 

Użyte produkty

Ocet balsamiczny z Modeny 250 ml
Więcej