Filety z dorsza z karczochowo-ziemniaczaną skorupką

Składniki dla 5 osób:

  • 2 słoiki karczochów krojonych Ponti
  • 5 ziemniaków
  • 5 filetów z dorsza
  • 150 ml mleka
  • duża garść świeżego tymianku
  • 1 żółtko
  • 50 ml białego wina
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Ugotuj obrane ziemniaki i ostudź, a następnie zblenduj z mlekiem i żółtkami. Zeszklij czosnek na niewielkiej ilości oliwy, dodaj drobno posiekane karczochy oraz wino. Jak wino odparuje, dodaj tymianek i zdejmij karczochy z ognia. Wymieszaj je z ziemniaczanym pure i dopraw solą i pieprzem. Na skropionej oliwą blaszce ułóż filety lekko doprawione solą i pieprzem, wyłóż na nie przygotowaną masę warzywną. Piecz w temperaturze 200oC ok 15-20 min.

Użyte produkty

Karczochy krojone 280g
Więcej