Gołąbki Callipo

Składniki dla 4 osób:

 

  • 2 słoiki tuńczyka w oliwie z oliwek Callipo 160g
  • 6 liści kapusty włoskiej
  • 180 g ryżu
  • 6 suszonych pomidorów Ponti
  • 200 ml sosu beszamelowego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

 

Zblanszuj liście kapusty, osusz i wytnij twarde części łodyg. Ugotuj ryż al dente w oslolonej wody i odsącz. Połącz ryż z tuńczykiem i pokrojonymi w kosteczkę suszonymi pomidorami. Dopraw farsz solą i pieprzem. Zawiń kulkę farszu w liść kapusty jak klasyczne gołąbki i ułóż w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Polej sosem beszamelowym i zapiekaj kilkanaście minut w temperaturze 180oC aż wierzchnia warstwa się zarumieni. 

 

Użyte produkty

Tuńczyk w oliwie z oliwek w kawałku 160g 
Więcej
Pomidory suszone na słońcu w oleju
Więcej