Okoń morski z cytryną i pomidorami

Składniki dla 4 osób:

  • 2 puszki pomidorów krojonych Valfrutta
  • 4 okonie morskie
  • 2 cytryny
  • 1 szklanka białego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • mąka
  • oliwa extra vergine Olitalia
  • sól i pieprz

Wysmaruj oliwą spód żaroodpornego naczynia. Wlej krojone pomidory i wino oraz posiekany czosnek. Lekko obtocz okonie mąką i zanurz dokładnie w  sosie pomidorowym. Na wierzchu ryb połóż plastry cytryny, dopraw solą i pieprzem.Piecz pod przykryciem ok. 45 min w tem. 170 °C.

Ungete d'olio il fondo di una pirofila. Disponete la passata sul fondo e unite il vino e l'aglio schiacciato. Infarinate i branzini e rotolateli nel guazzetto di pomodoro bagnando bene tutti i lati. Tagliate i limoni a fette e disponeteli sui pesci. Regolate di sale e peperoncino e sigillate con un foglio di alluminio. Infornate per 45' a 170°. - See more at: www.valfrutta.it/ricette/branzinetto-alla-livornese-con-limone-e-passata-di-giornata