Pierożki z ciasta francuskiego z tuńczykiem

Składniki na 4 osoby:

  • 2 słoiki tuńczyka w oliwie z olwek Callipo 160 g
  • 120 g gotowego ciasta fancuskiego
  • 200 g mozzarelli
  • 1 cebula
  • 250 g pomidorów krojonych Valfrutta
  • 1 jajko
  • 8 zielonych oliwek bez pestek Serpis
  • kilka listków bazylii
  • oliwa z oliwek extra vergine Olitalia 
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Posiekaj drobno cebulę i zeszklij na oliwie z oliwek. Odcedź pomidory z puszki i dodaj do cebuli. Następnie dodaj odcedzonego tuńczyka. Pozostaw na ogniu 7-8 min, aby zagęścić sos. Posól i popieprz do smaku. Wyłącz ogień i pozstaw aby sos ostygł.

W międzyczasie pokrój w drobną kosteczkę oliwki, mozzarellę na cienkie plasterki i posiekaj bazylię. Rozwiń ciasto francuskie i wytnij ok 12 kółek o średnicy ok 8 cm. Ułóż mozzarellę, oliwki bazylię oraz farsz na każdym kółeczku i szczelnie złącz ciasto w półkoliste pierożki (np. przyciskając widelcem). Posmaruj je rozbitym jajkiem. Piecz w rozgrzanym do ok 180oC piekarniku ok 20 minut.

Użyte produkty

Tuńczyk w oliwie z oliwek w kawałku 160g 
Więcej
Oliwki zielone bez pestek Manzanilla - 
Więcej