Pstrąg faszerowany szpinakiem z suszonymi pomidorami

Składniki na 2 osoby:

  • 2 świeże wypatroszone pstrągi
  • 150 g świeżego szpinaku (lub mrożonego w liściach)
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 suszonych pomidorów Ponti
  • 20 g pora
  • sól, czarny pieprz
  • olej ryżowy Olitalia
  • sok z cytryny Limmi

Pstrągi opłucz, osusz , a następnie oprósz solą i pieprzem oraz skrop sokiem z cytryny Limmi. Odstaw do lodówki na godzinę. Na oleju ryżowym Olitalia zeszklij por z czosnkiem. Dodaj umyty (lub rozmrożony szpinak) i duś  przez chwilę mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj suszone pomidory Ponti pokrojone w kostkę. Dopraw solą, pieprzem. Wyjmij pstągi z lodówki.  Nałóż farsz szpinakowy w kieszeń ryby. Możesz również natrzeć ryby ulubionymi ziołami (tymianek, rozmaryn) i posypać kolorowym pieprzem. Upiecz w rozgrzanym piekarniku lub grilluj na porządniej patelni grilowej ok 15– 20 minut.

Użyte produkty

Olej ryżowy 500 ml
Więcej
Pomidory suszone na słońcu w oleju
Więcej
Naturalny sok z cytryn sycylijskich
Więcej