Rury karbowane z dorszem i pomidorami

Składniki dla 4 osób:

  • 1 puszka pomidorów krojonych Valfrutta
  • 250 g makaronu rury karbowane De Cecco
  • 300 g dorsza (filet)
  • ½ cebuli
  • świeża bazylia
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka mąki
  • oliwa extra vergine Olitalia

 

Sposób przygotowywania:

Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i ostudź pod bieżącą wodą. Cebulę podsmaż na oliwie. Dodaj wino, sól i pieprz. W małej misce zalej mąkę 3 łyżkami oliwy i dokładnie wymieszaj do otrzymania gładkiej masy. Przelej do wina i mieszaj aż "sos" zgęstnieje. Dodaj dorsza, bazylię i pomidory i gotuj 2 minuty.

Ułóż rury makaronowe na blasze i napełnij je sosem za pomocą łyżki.

Przed podaniem wstaw na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 150oC.

 

 

Użyte produkty

Rury karbowane - Rigatoni Napoletani nr 
Więcej