Uramaki roll

Składniki dla 2 osób (2 uromaki)

  • 100 g świeżego łososia
  • 2 łyżki serka kremowego z chrzanem
  • świeży ogórek
  • 150 g ugotowanego ryżu na sushi 
  • 2 płatów liści nori
  • Glassa Sojowa Ponti 240g

Przygotowanie:

Przygotuj ryż do sushi. Wypłucz 3 krotnie, zalej wodą (ok 10% więcej wody niż ryżu) i zagotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, następnie gotuj ok 10 min, aż cała woda zostanie wchłonięta. Przygotuj zalewę do ryżu z 3 łyżek octu ryżowego, 2 łyżeczek cukru, szczypty soli lekko podgrzewając i dokładnie mieszając składniki.  Ryż po ugotowaniu zostaw na 15 minut w garnku pod przykryciem, później przełóż najlepiej do drewnianej miski, polej zalewą i zostaw do ostygnięcia.

Liść nori ułóż na macie bambusowej - ryż ułóż tak, aby na dole płata zostawić  1 cm wolnej przestrzeni, a na górze ryż wychodził ponad płat o 1 cm. Odwróć płat nori częścią bez ryżu do góry, a następnie na tym ułóż warstwę serka chrzanowego, łosoś pokrojony na paski grubości 1 cm i ogórek pokrojony w słupki.
Zawiń rolkę sushi wraz ze składnikami (pierwsze zawinięcie musi być takie, że listek powinien wejść pod składniki i należy potem docisnąć). Uformuj rolki i pokrój na 8 części. Podawaj polane Glassą Sojową Ponti.

Użyte produkty

Glassa Sojowa 240g
Więcej