Zapiekanka z tuńczykiem i cebulą

Składniki na 4 osoby:

  • 5 średnie czerwone cebule
  • 2 puszki tuńczyka w oliwie z oliwek Callipo 160 g 
  • 2 duże pomidory
  • 8 kromek pieczywa tostowego (miękkiego)
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 8 plasterków mozzarelli
  • sól, oregano
  • oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
  • biały ocet winny Ponti 

Sposób przygotowania:

Obierz cebulę i pokrój ją w cienkie piórka. Przepłucz ją w wodzie z solą, a następnie w białym occie winnym. Umyj pomidory i pokrój w plasterki. Zmiksuj pieczywo tostowe z 2 łyżkami parmezanu. Posyp żaroodporne naczynie zmiksowanym startym pieczywem. Połóż cienką warstwę cebuli, plastry pomidorów, przypraw solą i oregano, następnie ułóż warstwę tyńczyka Callipo i na nim plastry mozzarelli. Posyp ponownie pieczywem i połóż plastry cebuli, pomidory i następnie warstwę pozostałych rozdrobnionych tostów. Na końcu posyp warstwą 2 łyżek parmezanu. Skrop odrobinę oliwą z oliwek i przykryj folią aluminiową. Piecz w temperaturze 200oC przez około 35 minut. Następnie włącz termoobieg, zdejmij folię aluminiową i zarumień wierzchnią warstwę. Udekoruj danie według uznania.

Użyte produkty

Tuńczyk w oliwie z oliwek w kawałku 160 
Więcej
Ocet winny biały
Więcej