Aromatyczne cytrynowe risotto z mozzarellą

Składniki na 4 osoby:

  • 400 g ryżu arborio
  • 1 szalotka
  • 4 łyżki soku z cytryn Limmi
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • kilka listków bazylii
  • 4 orzechy włoskie
  • wytrawne białe wino
  • bulion warzywny
  • 4 łyżki oliwy extra vergine Olitalia
  • sól i pieprz do smaku
  • 125 g mozzarelli
  • Bułka tarta

Sposób przygotowania

Zeszklij na oliwie drobno posiekaną szalotkę. Dodaj ryż i mieszaj ok 3 minut. Następnie dodaj białe wytrawne wino oraz sól i pieprz. Dodaj łyżkę soku z cytryny i dodaj stopniowo dodawaj bulion gotując potrawę na wolnym ogniu.
W międzyczasie  zrób aromatyczny sos z pozostałego soku z cytryny, posiekanych orzechów, posiekanej natki pietruszki i bazylii. Mozzarellę pokrój na kawałki, obtocz w bułce tartej  i obsmaż na oliwie tworząc chrupiące kąski. Po 18 minutach zdejmij risotto z ognia I udekoruj przygotowanym sosem i kostkami mozzarelli.

Użyte produkty

Naturalny sok z cytryn sycylijskich
Więcej