Aromatyczne risotto

Składniki dla 4 osób:
- 400 g ryżu,
- 1 szalotka,
- 1 cytryna,
- 1 pęczek pietruszki,
- bazylia do smaku,
- 4 włoskie orzechy,
- szklanka białego wytrawnego wina,
- jasny bulion warzywny,
- sok z cytryny Limmi,
- oliwa z oliwek Extra Vergine Olitalia - Bazylia,
- olej ryżowy Olitalia,
- sól i pieprz do smaku,
Sposób przygotowania
Na średnim ogniu zeszklij posiekaną szalotkę w 2 łyżkach oleju ryżowego. Dodaj ryż i mieszaj przez 3 minuty. Dodaj szklankę białego wytrawnego wina, sól i pieprz, a następnie skrop sokiem z cytryn sycylijskich Limmi i dobrze wymieszaj. Gotuj dodając stopniowo bulion warzywny. Przygotuj sos mieszając 3 łyżki soku z cytryny, posiekane orzechy, pietruszkę, suszoną bazylię i odrobinę aromatyzowanej oliwy z bazylią. Po 18 minut odstaw risotto z ognia i wymieszaj z pachnącym cytrynowym sosem.