Aromatyczne risotto

Składniki dla 4 osób:

  • 400 g ryżu,
  • 1 szalotka,
  • 1 cytryna,
  • 1 pęczek pietruszki,
  • bazylia do smaku,
  • 4 włoskie orzechy,
  • szklanka białego wytrawnego wina,
  • jasny bulion warzywny,
  • sok z cytryny Limmi,
  • oliwa z oliwek Extra Vergine Olitalia - Bazylia,
  • olej ryżowy Olitalia,
  • sól i pieprz do smaku,

 Sposób przygotowania

Na średnim ogniu zeszklij posiekaną szalotkę w 2 łyżkach oleju ryżowego. Dodaj ryż i mieszaj przez 3 minuty. Dodaj szklankę białego wytrawnego wina, sól i pieprz, a następnie skrop sokiem z cytryn sycylijskich Limmi i dobrze wymieszaj. Gotuj dodając stopniowo bulion warzywny. Przygotuj sos mieszając 3 łyżki soku z cytryny, posiekane orzechy, pietruszkę, suszoną bazylię i odrobinę aromatyzowanej oliwy z bazylią. Po 18 minut odstaw risotto z ognia i wymieszaj z pachnącym cytrynowym sosem.

Użyte produkty

Oliwa z oliwek Extra Vergine - Bazylia 
Więcej