Faszerowane bakłażany

Składniki dla 4 osób:

  • 1 puszka pomidorów krojonych z Valfrutta
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
  • 50 g orzeszków pinii ( lub nerkowców)
  • 4 małe bakłażany
  • 50 g parmezanu
  • 150 g chudego bekonu w plastrach
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Przekrój bakłażany wzdłuż i podpiecz połówki w rozgrzanym piekarniku przez ok 20 min.  Następnie lekko przestudzone wydrąż delikatnie łyżką. Pokrój wydrążany miąższ w kostkę podsmaż na oliwie z oliwek z kawałkami bekonu. Dadaj szpinak i smaż farsz na wolnym ogniu aż liście zmiękną. Dodaj orzeszki i odsączone pomidory krojone Valfrutta. Dokładnie wszystko razem wymieszaj i zagotuj. Dopraw farsz solą i pieprzem i przełóż na łódeczki bakłażanów. Posyp  parmezanem i ponownie włóż do piekarnika na ok 15 min. Po wyjęciu przestudź je kilka minut przed podaniem. Smacznego!