Fit zapiekanka

Składniki na 4 osoby:

  • 300g świderków pełnoziarnistych Arrighi
  • 1/2 słoiczka Pomidorków półsuszonych w oleju słonecznikowym Ponti
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 100 g łososia wędzonego, np. sałatkowego
  • 3 łyżki pomidorów pokrojonych z puszki
  • 1/3 małej cukinii
  • 2–4 pomidory, np. śliwkowe
  • 1/3 pęczka szparagów lub fasolki szparagowej (młodej)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki sera parmezan
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • szczypta soli, pieprz
  • 1 łyżka oleju spod pomidorków

  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Połącz ze sobą jogurt, pomidorki suszone, pomidory z puszki, łososia (jeśli masz go w większych kawałkach – pokrój), jajko, czosnek (starty), zioła prowansalskie.
  3. Odłam zdrewniałe końcówki szparagom. Potnij szparagi wzdłuż, tak przygotowane pokrój na mniejsze kawałki. 
  4. Posmaruj olejem 2 foremki lub jedną większą.
  5. Połącz ze sobą makaron z sosem. Przełóż do foremek.
  6. Cukinię, pomidory pokrój w grubsze plasterki. Wyłóż je na makaron. Posyp szczyptą soli oraz ziołami. Zapiekaj w temp. 180°C z termoobiegiem przez ok. 15 minut. Przed podaniem posyp tartym serem.

Przepis powstał przy współpracy z blogiem apetyt-na-kuchnie.pl.

Użyte produkty

Świderki pełnoziarniste
Więcej
Pomidory koktajlowe półsuszone w oleju 
Więcej