Pizza ze szparagami i anchois

Składniki:

Ciasto (2 pizze):

  • 250 g mąki pszennej
  • ok. 160 ml ciepłej wody (nie gorącej) (plus mąka do podsypywania)
  • 7 g drożdży suszonych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy extra vergine Olitalia (plus 1 łyżka do posmarowania ciasta)

Dodatki:

  • 150 g gorgonzoli
  • 150 g mozzarelli
  • 1/2 pęczka szparagów zielonych
  • 1 słoiczek anchois
  • garść oliwek czarnych bez pestek Cacerena Serpis
  • garść pomidorów koktajlowych
  • bazylia (świeża)
  • oliwa z oliwek extra vergine – Trufle Olitalia

 

Przesiej mąkę. Dodaj cukier, sól, drożdże, składniki wymieszaj. Dodaj wodę, całość wymieszaj. Ciasto powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od rąk. Jeśli jest zbyt wilgotne delikatnie podsyp mąką. Ciasto uformuj w kulkę, posmaruj oliwą, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1 godzina). Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich podsyp mąką i rozwałkuj. Przełóż do formy. Odłam końcówki szparagów. Potnij je na mniejsze części. Oliwki pokrój w plasterki. Pomidorki pokrój na połówki. Wyłóż po 1/2 porcji sera na każde z ciast. Wyłóż pozostałe składniki. Piekarnik nagrzej w międzyczasie do 220°C. Pizzę piecz na środkowej półce przez 12–15 minut, do lekkiego zarumienienia ciasta. Przed podaniem posyp bazylią i polej oliwą truflową.

Użyte produkty

Oliwki czarne bez pestek Cacerena - 
Więcej
Oliwa z oliwek Extra Vergine - Trufle 
Więcej
Oliwa z oliwek Extra Vergine 750 ml
Więcej