Risotto grzybowe z dorszem

Składniki dla 4 osób:

 

  • 10 suszonych grzybów
  • 1 litr bulionu grzybowego
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
  • 200 g ryżu do risotto (np. Arborio)
  • 80 ml białego wina
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól pieprz
  • 5 łyżek tartego Parmezanu
  • 4 filety z dorsza
  • 4 suszone pomidory Ponti

Sposób przygotowania:

 

 

Suszone grzyby moczyć przez kilka godzin w 1 szkl wody. Wyjąć i osuszyć. Z wody z grzybów przygotować bulion (może być z kostką grzybową) Na głębokiej patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek, włożyć pokrojony w małą kostkę czosnek i cebulę. Dusić do ok 3 minuty mieszając. Następnie wsypać ryż i pokrojone w kosteczkę namoczone suszone grzyby. Wlać wino i gotować przez 3 minuty, aż całe wyparuje. Następnie dolewać porcjami bulion, stopniowo go redukując. Risotto jest gotowe, gdy ziarna ryżu są miękkie z zewnątrz i al dente w samym środku. Dodać natkę pietruszki. Dodać tarty Parmezan i doprawić solą i pieprzem. Na oliwie z oliwek usmażyć filety z dorsza oprószone solą i pieprzem. Risotto podawać z dorszem i suszonym pomidorem. 

 

 

Użyte produkty

Pomidory suszone na słońcu w oleju
Więcej