Risotto z suszonymi pomidorami i grzybami

Składniki dla 4 osób:

  • 80 g suszonych pomidorów z cebulą Ponti
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 5 łyżek oliwy z oliwek  Olitalia extra vergine
  • 2 garście mrożonych lub świeżych grzybów
  • 1 szklanka ryżu arborio
  • 100 ml białego wina
  • 0,5 l bulionu grzybowego
  • 1/4 szklanki świeżo startego parmezanu
  • drobno posiekana świeża natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Przygotuj 0,5 l bulionu grzybowego (może być z kostki). Na rozgrzaną oliwę wrzuć czosnek, a następnie dodaj wypłukany i dobrze odsączony ryż. Mieszaj całość 2-3 minuty. Dodaj białe wino i pozwól mu odparować. Dodaj pokrojone grzyby oraz część bulionu, tak by przykryła całość. Po 10 minutach dodaj pokrojone w kostkę suszone pomidory z cebulą Ponti oraz dolej pozostały bulion. Duś do momentu, aż risotto będzie miało gęstą konsystencję. Na koniec przypraw danie solą i pieprzem oraz dodaj natkę pietruszki. Na talerzu możesz posypać je świeżo startym parmezanem.

Użyte produkty

Oliwa z oliwek Extra Vergine 250 ml
Więcej
Pomidory suszone z cebulą
Więcej