Pancakes z dżemem jagodowym

Składniki:

  • mleko 1 i 1/3 szklanki
  • mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki
  • jajko 2 szt
  • cukier 2 łyżeczki
  • sól 1/4 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
  • olej z pestek winogron Olitalia 3 łyżki (plus 1 łyżeczka na patelnię)
  • dżem jagodowy Schwartau Extra
  • owoce sezonowe i bita śmietana (wg uznania)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w dużej misce. Ciasto nie może mieć grudek. Najwygodniej zrobić to trzepaczką bądź mikserem.

Mleko dodawaj partiami, mąka może je różnie wchłaniać. Może okazać się, że trzeba go będzie dodać nieco więcej/mniej. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.

Przed smażeniem odstaw ciasto na kilka minut, żeby odpoczęło. Przed smażeniem pierwszej partii placuszków na patelni rozgrzej odrobinę oleju, jego nadmiar odlej, dno ma mieć tylko bardzo delikatną warstewkę tłuszczu. Smaż na złoto z dwóch stron, przekładaj dżemem jagodowym. Udekoruj bitą śmietaną i owocami sezonowymi.

Użyte produkty

Schwartau Extra dżem jagodowy 340 g
Więcej