Pavlova z owocami, mascarpone i konfiturą malinową Schwartau Extra

Składniki na bezę:

  • 6 białek

  • szklanka drobnego cukru

Składniki na krem:

  • żółtko bądź dwa (w zależności od wielkości)

  • łyżka cukru

  • 2 opakowania mascarpone

  • 3 łyżki śmietany 30%

  • owoce: borówka, malina, jeżyna bądź truskawka

  • konfitura malinowa Schwartau Extra

  • mięta

Przygotowanie:

Ubić białka na sztywną pianę, powoli dodawać cukier i dalej ubijać mikserem aż beza będzie biała i błyszcząca. Musi być sztywna po odwróceniu do góry nogami.

Natłuścić papier do pieczenia robiąc kółko, wyłożyć bezę. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni i piec bezę przez ok. 8-10 min, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i suszyć bezę ok 1 godziny.

Krem:

Ubić żółtka z cukrem na kogel-mogel, dodać mascarpone, wolno i krótko zamieszać łyżką. W osobnej misce ubić na sztywno śmietanę, połączyć obydwie masy wszystko chwilę schłodzić w lodówce.

Wyłożenie:

Na dużą paterę bądź talerz wyłożyć bezę, następnie posmarować masą z mascarpone i  konfiturą malinową Schwartau Extra.

Na wierzchu wyłożyć owoce i przystroić miętą .