Tarta czekoladowa Toblerone

Składniki:

Spód:

  • opakowanie ciastek owsianych
  • 2- 3 łyżki oleju kokosowego

 

Masa czekoladowa:

  • Czekolada Toblerone Dark 100 g
  • 1 serek mascarpone
  • 3-4 łyżki kremu orzechowo – czekoladowego
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka słodkiej śmietany (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Rozkruszyć ciastka w malakserze, kruszonkę wymieszać w misce z olejem kokosowym, wykleić posmarowane naczynie do tarty. Przycisnąć, tworząc zwarty spód. Podpiec w piekarniku na złoto - ok. 15-20 min w 180 stopniach. Wystudzić.

 

Ciemną czekoladę Toblerone Dark pokroić na drobną kostkę (ok. pół czekolady) albo zetrzeć na grubych oczkach na tarce. Mascarpone, starte Toblerone, krem czekoladowo-orzechowy i masło orzechowe wymieszać w mikserze na gładką masę. Jeśli będzie za gęsta można dodać łyżkę słodkiej śmietany. Wylać masę na wystudzony spód. Udekorować malinami, miętą i resztą pokruszonej czekolady Toblerone. Dodatkowo można udekorować jadalnymi kwiatami typu bratki bądź nasturcje. Przed podaniem schłodzić przez ok. 3 godziny.

Użyte produkty

DARK - Czekolada ciemna 100 g
Więcej