Tort z frużeliną z mango

Składniki:

 

  • biszkopt (na 3 blaty)
  • 500 ml śmietany 36%
  • 2 owoce mango (dojrzałe)
  • ½ szklanki Sunquicka Mango
  • 4 łyżki soku z cytryny Limmi
  • 3–5 łyżeczek cukru pudru
  • 1½ łyżeczki żelatyny
  • 4 mandarynki
  • 1 limonka

Obrane mango kroimy w kostkę, zalewamy 1½ szklanki wody i gotujemy 2–3 minuty. Dodajemy ½ szklanki Sunquicka Mango. W ½ szklanki wrzątku rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do ugotowanego mango. Mieszamy, schładzamy. Po schłodzeniu można frużelinę przenieść do lodówki do stężenia. Dobrze schłodzoną śmietanę (przez minimum 12 godzin w lodówce) ubijamy. Do sztywnej śmietany dodajemy cukier puder. Biszkopt przekrawamy na 3 blaty. Do ½ szklanki chłodnej wody dodajemy sok z cytryny Limmi. Pierwszy z blatów biszkopta układamy na talerzu i nasączamy sokiem cytrynowym z wodą. Wykładamy frużelinę. Przykrywamy drugim blatem. Kolejny biszkopt nasączamy i wykładamy ½ części bitej śmietany. Przykrywamy biszkoptem. Powtarzamy nasączanie oraz wykładamy pozostałą część bitej śmietany. Mandarynki i limonkę kroimy w plasterki, nacinamy i układamy skręcone na torcie.

 

 

 

Użyte produkty

Naturalny sok z cytryn sycylijskich
Więcej