Cannelloni z karczochami i ricottą

Składniki na 5 porcji:

  • passata Valfrutta 700g
  • 250 g makaronu lasagne Arrighi
  • 400 g karczochów krojonych Ponti
  • 1 cebula
  • 500 g ricotty
  • 50g tartego twardego sera ( np parmezanu)
  • garść świeżej mięty
  • garść swieżego tymianku
  • gałka muszkatołowa
  • oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Zeszklij na odrobinie oliwy drobno pokrojoną cebulkę, dodaj passatę i gotuj ok 10 min doprawiając solą, pieprzem i tymiankiem. Posiekaj bardzo drobno karczochy, połącz z ricottą, tarty twardy ser, dodaj miętę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Podgotuj kilka minut płaty lasagne aby zmiękły. Do naczynia żaroodpornego przełóż 1/3 sosu pomidorowego. Płaty lasagne podziel na 10 prostokątów, zwiń je w cylindry i umieść w naczyniu żaroodpornym. Wypełnij makaronowe cylindry masą z karczoczochów i ricotty. Dodaj pozostały sos, przykryj naczynie i zapiekaj 30 min w tem. 200oC.

Użyte produkty

Karczochy krojone 280g
Więcej