Lasagne z pieczonymi warzywami

Składniki dla 4 osób:

  • 8 płatów lasagne Arrighi
  • 1 butelka passaty Valfrutta 700 ml
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 2 kulki mozzarelli
  • 70 g parmezanu
  • garść posiekanej bazylii
  • oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
  • czarny pieprz i sól do smaku

Pokrój bakłażana, cukinię i paprykę w podłużne plastry, przypraw solą i pieprzem, pokrop oliwą i zgriluj w nagrzanym piekarniku ok. 10-15 min.  Posmaruj oliwą kwadratowe naczynie do zapiekanek (ok. 22 x 22 cm) Na spodzie ułóż 2 płaty lasagne, polej passatą, ułóż przygotowane plastry cukinii i papryki, listki bazylii, posyp parmezanem i połóż cienkie plastry mozzarelli. Następnie warstwa lasagne, passata, grillowany bakłażan z papryką ,a na wierzchu parmezan i mozzarella. Powtórz analogicznie 2 kolejne warstwy. Zakończ ostatnią plastrami mozzarelli i pokrop całość oliwą z oliwek.
Zapiekaj lasagne w nagrzanym  piekarniku ok. 30 – 35 minut.

Użyte produkty

Oliwa z oliwek Extra Vergine 250 ml
Więcej
Lasagne
Więcej