Spaghetti bezglutenowe z pomidorkami i krewetkami

Składniki na 4 porcje:

  • 400 g krewetek mrożonych
  • 500 g pomidorów
  • 2 garści jarmużu
  • 300 ml mleczka kokosowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm imbiru
  • 1 papryczka chilli
  • 1 szalotka
  • 400g spaghetti bezglutenowego Arrighi
  • oliwa extra vergine z bazylią Olitalia
  • 1 pęczek bazylii
  • 1 łyżeczka soli morskiej lub himalajskiej

Wykonanie

1. Czosnek, cebulę, imbir obierz i pokrój w kostkę. Chilli pokrój (jeśli wolisz łagodniejsze danie, to usuń pestki, które są bardzo ostre).

2. Rozgrzej 3 łyżki oliwy i przełóż pokrojone warzywa. Smaż 3–4 minuty często mieszając.

3. Rozmrożone krewetki dodaj na patelnię. Jarmuż pokrój, usuń twarde nerwy. Smaż całość przez 5 minut.

4. Dodaj pomidory, mleczko i duś przez ok. 3 minuty. Dopraw do smaku. Bazylię pokrój i dodaj na patelnię, wymieszaj. Podawaj z ugotowanym al dente  makaronem.

Użyte produkty

Spaghetti bezglutenowe
Więcej