Spaghetti pełnoziarniste z warzywami

Składniki na 8 mniejszych porcji:

  • makaron pełnoziarnisty spaghetti Arrighi 500g
  • 1 puszka pomidorów bez skórek Valfrutta 400g
  • 4 łyżki glassy sojowej Ponti
  • 5 łyżek oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
  • 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni hokkaido
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 2 duże marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 10 średnich pieczarek
  • 250 g pomidorów koktajlowych
  • 2 duże szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 limonka
  • świeża bazylia
  • ser cheddar
  • sól, pieprz, np. czerwony

  1. Marchewkę obierz, pokrój w słupki. Szalotkę oraz czosnek obierz i pokrój w kostkę.
  2. Rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, czosnek i smaż 1 minutę często mieszając. Dodaj marchewkę oraz dynię i smaż cały czas mieszając.
  3. Paprykę pokrój w kostkę, dodaj na patelnię, to samo zrób z pieczarkami. Dodaj glassę i sok z limonki, duś kilka chwil.
  4. Dodaj pomidory w puszce, pokrojone koktajkowe oraz pokrojony seler naciowy. Całość duś kilka minut, w razie potrzeby delikatnie zagęszczając mąką ziemniaczaną. Dopraw na koniec do smaku.
  5. W międzyczasie ugotuj makaron al dente. Odcedź, odrobinę wody spod makaronu możesz pozostawić do ewentualnego rozcieńczenia sosu.
  6. Gorący sos zmieszaj z makaronem, bazylią, kostkami sera oraz kwiatami selera naciowego.

przepis powstał przy współpracy z apetyt-na-kuchnie.pl