Gnocchi z ricottą alla francescana

Składniki na 5 porcji:

  • 00 g zielonego mrożonego groszku
  • 1 kg ricotty
  • 75g mąki
  • 2 jajka
  • 50 g świeżej szałwi
  • 150 g boczku
  • 50g masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
  • 100 g pecorino romano
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  •  sól i pieprz

Wymieszaj ricottę z rozkłóconymi jajkami, tartym pecorino, mąką, solą i pieprzem. Uformuj łyżką owalne porcję, wyłóż na papierze do pieczenia i piecz w 200oC ok 15 minut. Na suchej patelni zarumień pokrojony drobno boczek, usuń wytopiony tłuszcz, dodaj oliwę z oliwek, wino i groszek. Duś sos kilka minut aż trochę odparuje. Podawaj gnocchi z boczkiem i groszkiem oraz świeżą szałwią.