Oliwki panierowane z Grana Padano

Składniki:

  • 100 g oliwek nadziewanyck chilli Serpis
  • 100 g oliwek nadziewanych cytryną Serpis
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki drobno startego sera Grana Padano
  • 2 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • olej

Oliwki osączamy z zalewy. Mąkę przesypujemy na głęboki talerz. Bułkę tartą mieszamy z serem (też na głębokim talerzu), jajko roztrzepujemy również w głębokim talerzu. Oliwki partiami otaczamy kolejno w mące, jajku i bułce z serem. Smażymy w głębokim, dobrze nagrzanym tłuszczu do zezłocenia. Usmażone oliwki wykładamy na papier kuchenny i osączamy z nadmiaru tłuszczu. Oliwki smakują jako samodzielna przekąska lub z chlebem polanym oliwą z oliwek.