Ricotta z bazyliowym pesto

Składniki dla 4 osób:

  • 250 g świeżego sera ricotta
  • 4 łyżki Ponti Pesto alla Genovese
  • 2 pory
  • 3 ziemniaki
  • 20 czarnych oliwek Serpis
  • pieprz i sól
  • oliwa z oliwek extra virgin Olitalia

Sposób przygotowania:

Obierz i ugotuj ziemniaki. Na oliwie z oliwek zeszklij pokrojonego w krążki pora i dodaj półszklanki wody. Posól i duś ok 10 min. Zmieszaj świeżą ricottę z Pesto Ponti alla Genovese. Dopraw do smaku.
Napełnij 4 miseczki masą z ricotty i wstaw je do lodówki do ochłodzenia. Na 4 talerze wyłóż porcję pokrojonych ziemniaków, duszonego pora i czarnych oliwek. Wyłóż kopczyki z serka ricotta i udekoruj kroplami oliwy z oliwek i  świeżo zmielonym pieprzem.