Torciki z karczochami i ricottą

 

Składniki:

  • 2 słoiczki karczochów krojonych Ponti (300 g)
  • 2 puszki pomidorów krojonych Valfrutta
  • 1 mały ząbek czosnku
  • garść świeżych listków bazylii
  • oliwa z oliwek Olitalia
  • 150 g sera ricotta
  • 1 jajko
  • 30 g tartego sera typu parmezan
  • 30 g bułki tartej
  • 1 mała cukinia
  • 1 mała marchewka
  • pół cytryny
  • sól i pieprz

 

 

 

1. Karczochy pokrój w drobną kosteczkę. Zetrzyj skórkę z połówki cytryny. Składniki umieść w misce. Wbij jajko, dodaj ricottę, parmezan, bułkę tartą, sól i pieprz. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki

 

 

2. Cukinię i marchewkę pokrój wzdłuż w cienkie, ale szerokie plastry. Okrągłe foremki ( lub kokilki) wysmaruj olejem i rozłóż na ich brzegach plasterki warzyw. Wnętrze foremek wypełnij przygotowana wcześniej masą. Piecz w piekarniu, w 180 stopniach Celsjusza przez 20 minut .

 

 

3. W małym garnuszku rozgrzej oliwę z oliwek. Zarumień rozdrobniony czosnek. Przelej do garnuszka pomidory, dopraw solą i pieprzem. Gotuj 10 minut na dużym ogniu, doprowadź do gęstej konsystencji. Zdejmij z ognia, dodaj posiekaną drobno bazylię. 

 

 

4. Upieczone tartaletki z karczochów podawaj z sosem pomidorowym.

 

 

 

Użyte produkty

Karczochy krojone 280g
Więcej
Oliwa z oliwek Extra Vergine 750 ml
Więcej