Cannelloni z papryką

Składniki dla 4 osób:

  • 12 rurek cannelloni Arrighi
  • 1 zielona papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cebule
  • 200 g mielonej cielęciny lub łopatki
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • 50 g boczku drobno pokrojonego
  • 30 g pieczywa tostowego
  • 1/2 kieliszka czerwonego wina
  • 40 g startego parmezanu
  • puszka pomidorów krojonych Valfrutta
  • kilka listków bazylii
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka

Sposób przygotowania:

Namocz chleb bez skórki w mleku. Drobno posiekaj czosnek i jedną cebulę, a następnie pokrój paprykę w małą kosteczkę. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę z czosnkiem, a po chwili drobno pokrojony boczek i mięso mielone. Dopraw solą i pieprzem i duś przez ok 15 min, po chwili dodaj paprykę. Duś farsz przez kolejne 10 min. Dodaj wino i pozwól mu odparować. Zdejmij przygotowany farsz z ognia i przestudz go. Dodaj odsączony chleb, jajko oraz parmezan oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszaj dokładnie. Nałóż przygotowany farsz do rurek cannelloni. Zeszklij drugą posiekaną drobno cebulę na oliwie z oliwek, dodaj pomidory krojone Valfrutta doprawione solą i pieprzem (oraz możesz dodać swoje ulubione zioła i przyprawy lub wykorzystać pomidory z ziołami Valfrutta). Na końcu dodaj listki bazylii i tak przełóż ¼ przygotowanego sosu do naczynia żaroodpornego. Ułożyć na nim napełnione farszem rurki i polej pozostałym sosem. Przykryj naczynie (pokrywą lub folia aluminiową) i piecz w nagrzanym do 180oC piekarniku przez ok 30 min. Następnie zdejmij pokrywę i zarumień powierzchnię. Podawaj na ciepło.

Użyte produkty

Cannelloni
Więcej