Lazania ze szparagami

Składniki dla 4 osób:

  • ok 500 g makaronu Lasagne  Arrighi
  • 500 g szparagów
  • 1 młoda cukinia
  • 300 g sosu beszalemowego
  • parmezan
  • masło
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Ugotuj płaty makaronu w osolonej wodzie, odsącz i odłóż osobno. Dokładnie obierz szparagi i ugotuj w osolonej wodzie ok 20 min. Odetnij główki, a łodyżki zblenduj i wymieszaj z sosem beszalemowym. Wysmaruj naczynie żaroodporne masłem, na spodzie ułóż cienką warstwę sosu, następnie płaty lazanii, główki szparagów i polej je sosem. Tym sposobem ułóż 2 lub 3 warstwy, a na ostatniej warstwie sosu ułóż bardzo cieniutkie  najlepiej wycięte obieraczką do warzyw) paski lub plastry cukinii i posyp parmezanem. Przykryj płatem lazanii polej pozostałym sosem i po wierzchu posyp parmezanem i ułóż wiórki masła. Zapiecz ok 30 min w rozgrzanym (180°C) piekarniku.

 

 

Użyte produkty

Lasagne
Więcej