Wołowina z sosem musztardowo-oliwkowym

Składniki dla 4 osób: 

  • 300 g wołowiny,
  • 15 posiekanych oliwek bez pestek Serpis (zielone lub czarne),
  • 4 cebulki szalotki,
  • 2 łyżki nasion gorczycy,
  • olej ryżowy Olitalia,
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina,
  • 1 ziemniak,

Sposób przygotowania:

Obieramy szalotki i umieszczamy wraz z pokrojonym na cieniutkie paseczki mięsem na natłuszczonej olejem ryżowym Olitalia blaszce. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni i przez pół godziny pieczemy mięso z szalotkami. Wyjmujemy mięso z piekarnika i polewamy mięso winem i pozostawiamy na kilka minut. Oddzielamy mięso od sosu i do sosu dodajemy posiekane oliwki, szalotki, gorczycę i ziemniaka, dodajemy sól i chwilę dusimy na małym ogniu. Sos może być podawany na zimno lub gorąco. 

Użyte produkty

Oliwki zielone bez pestek Manzanilla - 
Więcej