Dorsz w śródziemnomorskim stylu

Składniki na 2 osoby:

•40 g oliwek zielonych bez pestek Ponti

•250g polędwicy z dorsza

•łyżka kaparów Ponti

•½ kieliszka białego wina

•4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Olitalia i Dedicati do ryb

•1 filet anchois w oliwie

•1 ząbek chilli

•łyżeczka suszonego chilli

•8-10 pomidorków koktajlowych

•10g orzeszków

•garść bazylii

•4 kromki grzanek

 

Pokrój oliwki na połówki. Oczyść polędwicę z dorsza i pokrój ją na duże kostki. Podsmaż dorsza na oliwie z oliwek i odłóż na bok. Zeszklij na oliwie z oliwek posiekany czosnek. Po chwili  dodaj chilli, posiekane kapary oraz filet anchois. Delikatnie wszystko wymieszaj. Dorzuć oliwki Ponti i gotuj kilka minut. Następnie dodaj pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe. Wlej do sosu wino i zredukuj  kilka minut. Do sosu dodaj kawałki dorsza, delikatnie wymieszaj i pozostaw na chwilę na małym ogniu.

W międzyczasie pokrój pieczywo na grzanki i zapiecz je w piekarniku (180 °C ok 5 min) razem z orzeszkami pinii. Podawaj dorsza w śródziemnomorskim sosie posypanego orzeszkami pinii i listkami bazylii w towarzystwie grzanek.

Użyte produkty

Oliwki zielone bez pestek 290g
Więcej
Oliwa z oliwek Extra Vergine "I 
Więcej
Kapary w occie winnym 95 g
Więcej