Pizza z pomidorami, burratą i anchois

 

Składniki na 1 pizzę:

  • 1 puszka filetów anchois w olie z oliwek Delicius
  • ciasto na pizzę
  • passata classica De cecco
  • burrata
  • kilka listków bazyli
  • oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
  • papryczka chili
  • sól i pieprz do smaku

Rozwałkuj ciasto i ułóż na okrągłej formie do pizzy, posmarowanej oliwą.
Dopraw do smaku passatę szczyptą soli, pieprzu i łyżką oliwy. Umieścić w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach na około 10 minut.
W międzyczasie przygotuj sos z bazylii i chili.
Drobno posiekaj liście bazylii, dodaj szczyptę papryczki chili i powoli wlej oliwę uzyskując płynną konsystencję.
Pod koniec pieczenia skrop ciast sosem z bazylii i chili, filety anchois, burratę pokrojoną na małe kawałki i pomidory pokrojone na małe łódeczki. Zapiecz i podawaj

Użyte produkty

Filety z anchois w oliwie z oliwek 46g
Więcej