Carpaccio z buraków z owczym serem

Składniki na 4 porcje:

  • 2 średnie buraki
  • 100 g sera owczego twarogowego w zalewie solnej
  • 3 łyżki octy balsamicznego z Modeny Ponti
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
  • tymianek świeży (kilka gałązek)
  • 2 garści rukoli
  • 4 łyżki pestek dyni

Wyszorowane buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 200°C ok. 1 godzinę lub do miękkości. Obrane, ostudzone buraki kroimy na bardzo cienkie plastry nożem lub szatkownicą. Ser kroimy w cienkie plastry. Ocet balsamiczny łączymy z oliwą. Na talerzach układamy opłukaną rukolę. Układamy na niej naprzemiennie buraki i ser. Warzywa i ser polewamy dresingiem, posypujemy pestkami dyni i tymiankiem. Podajemy schłodzone.

przepis pochodzi z bloga: www.apetyt-na-kuchnie.pl

Użyte produkty

Ocet balsamiczny z Modeny 250 ml
Więcej